Gezond en ethisch sporten

Ethisch sporten

Het ethisch sportbeleid heeft als doel een sportvriendelijke leefomgeving creëren die iedereen stimuleert om te bewegen. Ook de VZVB vindt dit belangrijk en heeft sinds enkele jaren verschillende acties ondernomen om het ethisch verantwoord sporten over te brengen op clubniveau. De VZVB heeft gekozen om zich te focussen op het thema fair play. Sinds enkele jaren heeft het zaalvoetbal namelijk meer en meer te maken met verbaliteiten en gebrek aan respect op en naast het veld. Dankzij enkele acties binnen het thema fair play is de VZVB erin geslaagd om de algemene sfeer binnen het zaalvoetbal positief te beïnvloeden. 

Acties binnen het thema fair play: 

  • Oprichting "Zaalvoetbal is fair" logo
  • Poster met doelgroepen en gedragsregels
  • Oprichting fair play klassement in Vlaamse competitie
  • Verspreiding promotiemateriaal met fair play logo. 

Om de positieve evolutie te blijven behouden werden er ook enkele nieuwe acties bedacht. 

  • Ben je een club die jeugdploegen heeft en wil je jouw spelers kennis laten maken met het thema fair play download de nieuwe VZVB toolkit voor spelvormen rond fair play. Deze toolkit is gebaseerd op de toolkit van ICES maar dan omgezet naar situaties in het zaalvoetbal. Zou je graag het fairplaybordspel willen spelen vraag dan kaartjes en spelbord aan via ymke.vanherp@vlaamsezaalvoetbalbond.com. 
  • De 5' poster werd aangepast naar een nieuwe poster waarin de doelgroepen en gedragsregels in 1 poster zijn verwerkt. Wil je deze poster graag ophangen in jouw club klik hier of stuur een e-mail naar ymke.vanherp@vlaamsezaalvoetbalbond.com 

Meer informatie over de acties vindt je in het  VZVB ethisch verantwoord sporten beleid. 

Wil je als club graag meer informatie over ethisch verantwoord sporten neem dan zeker eens een kijkje op de website van ICES. Op deze website worden verscheidene tools aangeboden binnen verschillende thema's zoals armoede, g-sport enzovoort. 

 

Gezond sporten 

De VZVB heeft een gezond sporten beleid uitgewerkt. Binnen dit beleid kan je informatie terugvinden over de meest voorkomende sportspecifieke letsels en de preventie van deze letsels met onder andere een stretching schema. Daarnaast wordt er ook meer informatie gegeven over de sportmedische geschiktheidscriteria binnen de VZVB. 

Heb je rond gezond sporten vragen of opmerkingen laat ons gerust iets weten. 

Bijlage Grootte
Gezond sporten beleid VZVB 2017-2020.pdf 741.99 KB